Matrasrecycling Nederland

Koploper in Nederland met duurzaam recyclen matrassen

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, speelt de recycling van matrassen een cruciale rol. Traditioneel belanden afgedankte matrassen vaak in de verbrandingsoven, waarbij waardevolle grondstoffen verloren gaan. Maar een innovatieve benadering van RetourMatras zorgt sinds 2010 voor een circulaire economie waarin matrassen op een milieuvriendelijke manier worden gerecycled. Grondstoffen uit afgedankte matrassen krijgen een nieuw leven in verantwoorde productieprocessen.

Op vier grote recyclinglocaties in Nederland verwerkt RetourMatras jaarlijks 1,5 miljoen matrassen tot herbruikbare grondstoffen. Daarnaast hebben we een matrasrecycling opgezet in Frankrijk en zijn we operationeel in Engeland en België. 

RetourMatras is ontstaan vanuit een duurzame gedachte: geen enkele matras mocht ooit nog in de verbrandingsoven verdwijnen. Een innovatief team van ervaringsdeskundigen, ingenieurs, milieu-experts en technici startten samen een baanbrekend project. Hun doel is om elke matras die binnenkomt te ontleden en de materialen te scheiden voor hergebruik. Bij binnenkomst worden de matrassen eerst gescand en geïnspecteerd om de samenstelling van de materialen vast te stellen. Dit helpt om het recyclingproces optimaal te laten verlopen. Inmiddels gaat de RetourMatras-methode de wereld over. 

Het recyclingproces begint met het zorgvuldig verwijderen van de buitenste stoffen bekleding. Deze bekleding, vaak gemaakt van katoen of synthetische vezels, wordt schoongemaakt en verwerkt tot nieuwe textielproducten, zoals isolatiemateriaal of zelfs nieuwe matrashoezen. De volgende stap is het scheiden van de schuimlagen. Polyurethaanschuim, een veelgebruikt materiaal in matrassen, wordt versnipperd en onderworpen aan een chemisch recyclingproces. Hierbij worden de polyolen, de bouwstenen van het schuim, teruggewonnen en opnieuw gebruikt in de productie van nieuw schuim. Dit proces voorkomt dat het schuim in de verbrandingsoven verdwijnt en zorgt ervoor dat de grondstoffen in de productieketen blijven.

Ook de metalen onderdelen, zoals de veren in binnenveringsmatrassen, worden gerecycled. Deze veren worden gescheiden van de overige materialen en naar een metaalverwerkingsbedrijf gestuurd. Daar worden ze gesmolten en verwerkt tot nieuwe metalen producten. Dit draagt niet alleen bij aan het verminderen van afval, maar ook aan het besparen van de energie die normaal gesproken nodig is om nieuw metaal te produceren.

Dankzij deze innovatieve recyclingmethode is het mogelijk om matrassen op een milieuvriendelijke manier te verwerken zonder dat waardevolle grondstoffen verloren gaan. Door matrassen niet langer te verbranden, maar te recyclen, dragen we bij aan een circulaire economie waarin afval wordt omgezet in waardevolle grondstoffen.

Metaal, foam en textiel krijgt een tweede leven dankzij de RetourMatras methode

Een bijzonder innovatief aspect van dit recyclingproces is het hergebruik van natuurlijke materialen. Matrassen bevatten doorgaans textiel, metaal, latex en PU-foam. Dit zijn materialen die uitstekend gerecycled kunnen worden. Alle materialen worden grondig gereinigd en voorbereid voor uiteenlopende productieprocessen. 

Maar het gaat verder dan alleen recycling. De gerecyclede materialen worden ingezet in circulaire grondstof, waarmee RetourMatras naast recyclaar nu ook producent is. Deze revolutie betekent dat de materialen uit oude matrassen worden hergebruikt in de productie van nieuwe matrassen, maar ook in andere producten zoals meubels, autobekleding en bouwmaterialen. Deze aanpak zorgt ervoor dat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn, wat leidt tot een vermindering van de ecologische voetafdruk van deze industrieën.

Een bijzonder succesverhaal binnen dit project is de samenwerking met verschillende meubelfabrikanten. Zij gebruiken het gerecyclede polyurethaanschuim en de metalen veren om duurzame en milieuvriendelijke meubels te produceren. Deze meubels vinden gretig aftrek bij consumenten die steeds meer waarde hechten aan duurzaamheid en milieubewustzijn.

Onze unieke methode voor duurzame matrasrecycling toont aan dat met de juiste technologie en toewijding, zelfs de meest alledaagse producten een tweede leven kunnen krijgen in een groenere en duurzamere wereld. Kies ook voor een circulaire samenwerking met RetourMatras.

RetourMatras matrasrecycling
100% matrasrecycling is het doel van RetourMatras
repolyol is een circulaire grondstof die RetourMatras samen met CircuFoam produceert

Matrassen
recyclen tot nieuwe grondstoffen

Wat doe je als je weet dat grondstoffen alleen maar schaarser worden en de aarde uitgeput raakt? Juist, inzetten op maximaal hergebruik met duurzame matrasrecycling. Dat is wat wij doen bij RetourMatras. Wij recyclen afgedankte matrassen tot nieuwe grondstoffen. Dankzij de RetourMatras-methode zorgen we ervoor dat matrassen niet in de verbrandingsoven verbranden, maar 100% gerecycled worden. Van de waardevolle grondstoffen worden nieuwe producten gemaakt. Op een zeer innovatieve en unieke manier breiden wij ons concept steeds verder uit.

circulaire grondstoffen

Duurzame recycling van
afgedankte matrassen

Hergebruik grondstoffen
uit matrasrecycling

Losse matrassen of
per container

1,5 miljoen matrassen per jaar.

Op het gebied van hoogwaardige matrasrecycling, hergebruik van grondstoffen, CO2-reductie en blijven innoveren is RetourMatras uitgegroeid tot dé partij in binnen- en buitenland. Onze unieke en meest duurzame methode voor matrasrecycling heeft ertoe geleid dat we koploper zijn in het duurzaam recyclen van matrassen tot herbruikbare grondstoffen. 

Alleen al in ons land worden 1,5 miljoen matrassen per jaar afgedankt en al dat materiaal maken we geschikt voor hergebruik. We zetten ons in om een maximaal recyclingpercentage te behalen met grondstoffen van een zo hoog mogelijke kwaliteit. Naast matrasrecyclaar zijn we grondstoffenproducent waarmee we aanzienlijk bijdragen aan een circulaire economie. 

RetourMatras is actief in Nederland, België, Engeland en Frankrijk. 

Retourmatras
in het nieuws.

Bij RetourMatras zien we ons dagelijks werk als een samenwerking. Een samenwerking met onze medewerkers, met klanten en leveranciers, met onze partners en natuurlijk ook met de media. Want steeds vaker zie je RetourMatras in het nieuws verschijnen en daar werken we graag aan mee. Vertellen over duurzame matrasrecycling vinden we niet alleen leuk maar ook nuttig. Want we creëren steeds meer bewustwording over het feit dat je afgedankte spullen niet moet zien als afval maar als een grondstof. Niet verbranden maar duurzaam recyclen is waar wij het verschil in maken.

 

Klik hier

We leveren herbruikbaar metaal.

van matras tot fiets

van matras tot fiets