Circulaire samenwerkingen bij Beter Bed

Jaap Westland staat voor een groot logo van Beter Bed. Hij geeft een presentatie en kijkt lachend de zaal in.

Mijn ideaalbeeld is dat 100% van alle verouderde matrassen wordt ingeleverd voor recycling.”

Jaarlijks worden er in Nederland 1,6 miljoen matrassen weggegooid. Dankzij retailers als Beter Bed worden steeds meer oude matrassen omgetoverd tot herbruikbare grondstoffen. Jaap Westland, directeur Sustainability & Property management, heeft grote ambities om de keten circulair te maken. Daarin zijn innovatie en samenwerkingen – zoals met RetourMatras – volgens hem essentieel.

Balans tussen commercie en verantwoordelijkheid

Toen hij zijn carrière in de sales startte, zo rond 2000, had hij nooit gedacht in de duurzaamheidshoek te belanden. Toch ziet Jaap Westland het als een logische stap in zijn ontwikkeling. Het bedrijf én de omgeving zo gezond mogelijk houden vraagt om een uitgekiende balans tussen commercie en verantwoordelijkheid. “Dat is een leuke combinatie met enorme impactmogelijkheden.”

Van het verduurzamen van winkels (134), distributiecentra (4) en het wagenpark (80 vrachtwagens) tot ecodesign en circulair afvalbeheer: Jaap heeft grote ambities. “Mijn ideaalbeeld is dat 100% van alle verouderde matrassen wordt ingeleverd voor recycling. Daarom leggen we bij Beter Bed de prioriteit op het zelf ophalen van oude matrassen bij onze klanten. Daarnaast bieden sommige gemeentes ook de mogelijkheid om matrassen gratis in te leveren – dat zijn mooie initiatieven.” 

Herbruikbare grondstoffen

Uiteindelijk komen de matrassen, via Beter Bed of via een andere weg, bij RetourMatras terecht, die ze weer recyclet tot herbruikbare grondstoffen. Jaap: “We willen dat de consument bewust is dat het matras gerecycled moet worden. Zo kunnen er van de matrasonderdelen veel nieuwe dingen gemaakt worden. Denk aan isolatiemateriaal voor huizen, zachte judomatten of dempende vloeren bij speeltuinen. We dragen deze boodschap dan ook actief uit via diverse Beter Bed communicatie kanalen maar ook in samenwerking met alle partners van MRN (Matras Recyling Nederland) .”

"Met de verdichtingscontainer besparen we enorm in CO2-uitstoot, ruimte en kosten."

Beter Bed hanteert een gerichte aanpak met onder andere gratis terughaalacties om het aantal ingeleverde matrassen te verhogen. Deze acties waren een groot succes: de stijging in het aantal matrassen brachten zelfs wat logistieke uitdagingen met zich mee. Op de grootste inzamellocatie in Uden worden wekelijks alleen al zo’n vijf tot zeven containers gevuld.

Jaap: “We kunnen het soms bijna niet bijbenen. Gelukkig hebben we goed contact met RetourMatras. Zij stelden voor om een verdichtingscontainer te plaatsen die de matrassen zo stevig samenperst dat er vijf keer meer matrassen in passen. We rijden nu nog maar één keer per week heen en weer, in plaats van zeven. Daarmee besparen we enorm in CO2-uitstoot, ruimte en kosten.”

Innovaties en samenwerkingen in de keten

Volgens Jaap zijn dergelijke innovaties en samenwerkingen in de keten essentieel voor het halen van duurzame ambities. Nog een voorbeeld: de meeste onderdelen in matrassen worden aan elkaar gelijmd, wat het voor verwerkers zoals RetourMatras moeilijk maakt om ze uit elkaar te halen. Jaap: “Dus gaan we met elkaar in gesprek. Hoe kunnen we de productie en verwerking beter op elkaar laten aansluiten? Duurzaamheid en circulariteit bereik je niet alleen – dat doe je samen.”

Jaap heeft een duidelijk beeld van de toekomst van het matras. “In 2040 hebben we een grote mate van circulariteit in de branche. Je krijgt dan de petfles van de matrassenindustrie: door een optimaal inzamel- en recyclesysteem gebruiken we nagenoeg alle oude matrassen opnieuw voor de productie van nieuwe matrassen. We weten dat het kan. De eerste stappen zijn al gezet!”

Over
RetourMatras.

RetourMatras is een innovatief en sterk groeiend matrasrecyclingbedrijf. Wij richten ons op duurzame matrasrecycling met als doel 100% grondstoffenhergebruik. Sinds 2019 hebben Ingka Investments, Renewi en IKANO Industry zich als partners aan ons bedrijf verbonden, waardoor we de RetourMatras-methode nog breder in de markt hebben kunnen zetten.

Naast het duurzaam recyclen van matrassen blijven we ons ontwikkelen op circulaire processen en samenwerkingen die onze positie versterken. Bij RetourMatras werken 65 enthousiaste en betrokken medewerkers, verdeeld over vier matrasrecyclinglocaties en het hoofdkantoor.